Een inspirerende werkplek is cruciaal voor elk bedrijf, want het stimuleert productiviteit, betrokkenheid en innovatie. Volgens studies zorgt het verminderen van lawaai voor:

 

Boost in productiviteit
0

van de medewerkers geeft aan productiever te zijn*

Verbetering van welzijn
0

van de medewerkers zegt minder afgeleid te zijn**

Bronnen
Stimulering van creativiteit
0

van de medewerkers voelt zich creatiever*

Boost productiviteit

Akoestisch comfort heeft een direct effect op productiviteit en welzijn. Afleidingen, zoals gesprekken en activiteiten van collega's, kunnen anderen uit hun focus halen. Dit geldt zeker in open kantoren waar lawaai zich in alle richtingen kan verspreiden. 

Rockfon Hub Environment #4

Verbeter het welzijn

Samen met toegang to daglicht, flexibiliteit en aanpasbaarheid van producten, is akoestiek een van de belangrijkste parameters die geassocieerd wordt met comfort en welzijn in binnenomgevingen. En gezien de gezondheidszorgen die door de pandemie zijn ontstaan, zijn hygiënische en eenvoudig schoon te maken producten een prioriteit om ervoor te zorgen dat medewerkers zich veilig en comfortabel voelen. 

Rockfon Senses Office Environment #1

Stimuleer creativiteit

Creativiteit komt tot bloei onder de juiste omstandigheden. Voor de meeste persoonlijkheidstypen en -groepen, geldt dit bij een balans tussen kleur, textuur en keuzes op het gebied van biophilic design, in een comfortabele omgeving vrij van afleidende geluiden. En wanneer medewerkers hun werkplek kunnen afstemmen op hun eigen werkstijl, voelen ze zich gestimuleerd tot creativiteit. 

Rockfon Canva Wall Panel - Office Environment #4

Draag bij aan duurzaamheid

Productmaterialen, circulariteit en duurzaamheid spelen een essentiële rol bij het ontwerpen van het kantoor van de toekomst, en ze zijn tevens vereist voor het behalen van groene gebouwcertificeringen. Producten die lang meegaan en onbeperkt gerecycled kunnen worden, vormen de sleutel in zowel nieuwbouw als renovatieprojecten.

Rockfon Colour Campaign 2021 - Color-all - Trendbook images

01

Ontvangstruimte

De ontvangsruimte of receptie is je eerste kans om een goede indruk te maken op je bezoekers. Het is dus belangrijk om een gedenkwaardige indruk te creëren, met een duidelijke focus op welzijn. Door al in de ontwerpfase rekening te houden met de akoestiek, kun je de spraakverstaanbaarheid en privacy waarborgen, terwijl de visuele aantrekkingskracht behouden blijft.

02

Gangen & Break out ruimtes

Gangen en break out ruimtes zijn geweldige plekken voor ongeplande ontmoetingen. Maar je moet wel nadenken over de akoestiek. Als het geluid van deze gesprekken zich door het hele gebouw verspreid dan kan dit voor afleiding zorgen voor medewerkers die zich proberen te concentreren.

03

Huddle zones

Huddle zones nodigen uit tot ad-hoc en informele samenwerking en hoeven meestal niet gereserveerd te worden. Ze bevinden zich echter vaak nabij drukke werkplekken, dus slechte geluidsisolatie kan funest zijn.

04

Focusplekken

Focusplekken en focus-pods stellen iemand in staat ongestoord te telefoneren, een privé overleg te hebben of geconcentreerd te werken. Akoestiek heeft hier een tweeledige functie: geluid van buitenaf mag niet naar binnen te dringen en gesprekken in de ruimte dienen daarbuiten niet hoorbaar te zijn.

05

Flexplekken

Flexplekken kunnen vaak van tevoren en voor een bepaalde tijd gereserveerd worden. Dit is een populaire aanpak die aansluit bij een hybride werkmodel waarbij medewerkers hetzelfde comfort (of meer) verwachten als thuis.

06

Vaste werkplekken

Medewerkers spenderen het grootste deel van hun dag, week en jaar waarschijnlijk op hun vaste werkplek. Als cognitieve taken dag in dag uit verstoord worden door lawaai dan gaat dit ten koste van de productiviteit.

07

Vergaderruimtes

Zowel spraakverstaanbaarheid als privacy zijn essentieel in vergaderruimtes, dus geluidsabsorptie en geluidsisolatie zijn vereist. En omdat zoveel verschillende mensen deze gedeelde ruimtes gebruiken, is ook hygiëne van belang.

Dit is de toekomst van kantoorontwerp