Focus op multifunctioneel: een flexibele kantoorruimte inrichten

Open en flexibele werkplekken bevorderen creativiteit, vindingrijkheid en persoonlijke vrijheid. In dit artikel bespreken we deze actuele trend, de voordelen en hoe je dit kunt realiseren met Rockfon® Hub.

Rockfon Hub

Rockfon® Hub met Rockfon Color-all® in de kleur Fresh

Waarom hebben we een flexibele kantoorruimte nodig?

De afgelopen jaren zijn open en flexibele kantoren steeds populairder geworden bij bedrijven, omdat dit een creatievere omgeving voor samenwerking mogelijk maakt. En met de gezondheids- en hygiëne-eisen die zijn ontstaan als gevolg van de COVID-19-pandemie, kan flexibiliteit een compromis bieden voor iedereen. Het biedt medewerkers de mogelijkheid om individuele taken op hun eigen veilige werkplek uit te voeren, terwijl het tegelijkertijd een kantoorzone biedt voor samenwerking, verbinding, kennisuitwisseling en ongeplande ontmoetingen.

Er zullen niet meer rijen met dezelfde bureaus bij elkaar worden geperst, met slechte verlichting en slechte akoestiek. In plaats daarvan verschuift de kantoortrend naar een meer gevarieerde, flexibele en individueel beheersbare omgeving die geschikt is voor alle werknemers en werkstijlen. Nu mensen eraan gewend zijn om op afstand te werken vanwege de pandemie, is het een must dat ze op kantoor ook hun geluidsniveau, verlichting, temperatuur en privacy kunnen regelen om de sfeer te optimaliseren voor comfort en productiviteit. 

Het is verstandig om als organisatie deze trend snel toe te passen om talenten te werven en te behouden, de gezondheid en het welzijn van medewerkers te verbeteren en samenwerking en prestaties te verbeteren.

De multifunctionele interieurs van tegenwoordig zijn levendige, vloeiende ruimtes die zijn ontworpen om hun vorm en functie aan te passen aan de gebruikers - het ene moment een zone voor focus, het andere moment een open ruimte voor samenwerking. Met dit soort flexibiliteit in gedachte, ging Rockfon op zoek naar oplossingen voor de multifunctionele interieurs van vandaag. Met een holistische ontwerpbenadering wilden we toekomstige flexibiliteit integreren, zodat onze oplossingen voortdurend kunnen worden aangepast om te voldoen aan nieuwe trends, functionaliteit of behoeften van gebruikers

Jesper Wolff

Product Design Manager bij Rockfon

Wat zijn de voordelen van een flexibele werkplek?

Een werkplek die meer flexibiliteit mogelijk maakt en individueel aangepast kan worden, kan verschillende voordelen bieden om tegemoet te komen aan de verschillende behoeften die we in de branche waarnemen.

Productiviteit verhogen

Flexibele werkplekken bieden kantoormedewerkers een verscheidenheid aan keuzes met betrekking tot waar en hoe ze hun werk gedaan krijgen. Of je nu af en toe wilt samenwerken of privé wilt werken, flexibele werkruimtes zijn aanpasbaar aan groepen die moeten samenkomen, uit elkaar gaan en later opnieuw bijeenkomen.

Interessant is dat uit recent onderzoek van McKinsey blijkt dat 45% van de werknemers aangaf productiever te werken wanneer ze op afstand werkten tijdens de pandemie. Daarom is het belangrijk om op elk niveau comfort en veiligheid te bieden, zodat medewerkers zich ontspannen voelen, alsof ze thuis zijn.

Hybride werk faciliteren

Begin 2020 werd in Amerika nog maar 5% van de werkuren thuis doorgebracht. In het voorjaar van 2020 was dit opgelopen tot 60%. En in oktober 2021 lag dat cijfer nog op 40%. Uit een onderzoek in zes landen blijkt dat 44% van de senior executives fulltime terug naar kantoor wil, vergeleken met 17% van hun personeel. Aangezien de meeste mensen nog steeds ten minste een deel van de week vanuit huis willen werken, is het essentieel voor bedrijven om dit hybride model over te nemen.

Volgens Microsoft overweegt tweederde van de bedrijven een fysieke herinrichting om hybride werk te vergemakkelijken, waarbij werknemers de tijd op kantoor en thuis kunnen verdelen. Ondertussen heeft Google besloten om ongeveer 10% van zijn kantooroppervlakte te besteden aan het testen van hybride ontwerpen, inclusief modulaire pods, opblaasbare privacywanden en dergelijke.

Medewerkers die het grootste deel van de tijd op afstand werken, kunnen een 'hot desk' of 'hotelling' reserveren, naar kantoor komen wanneer dat nodig is en makkelijk inpluggen. Met andere woorden, dit is veel praktischer dan het aanhouden van vaste bureaus voor kantoormedewerkers.

Dit bevordert ook de hygiëne. In plaats van een beschikbaar bureau te nemen, moeten werknemers reserveren, waardoor schoonmaakpersoneel ervoor kan zorgen dat de bureaus vóór aankomst worden gereinigd.

Een cultuur van duurzaamheid bevorderen

Flexibele kantoren zijn ook kosteneffectiever vanwege het vermogen om het kantoor te transformeren op basis van de behoeften van de werknemers. Ze bieden ruimtes waar mensen aan 'hot desking' kunnen deelnemen en algemene werkplekken die niet aan iemand specifiek zijn toegewezen. En aangezien het aantal mensen op kantoor lager zal zijn dan voor de pandemie vanwege het hybride werkmodel, is de trend van flexibele kantoren ook erg duurzaam. Het stelt bedrijven in staat geld te besparen met een kleinere vastgoedvoetafdruk en er is minder energie nodig voor verlichting, verwarming en koeling.

Introductie van Rockfon® Hub: een uniek space-in-space platform

Rockfon Hub is de eerste in zijn soort en is een innovatief eilandplatform dat is ontworpen om te voldoen aan de eisen van open conceptruimtes. Met het flexibele eiland kun je verschillende zones creëren die geschikt zijn voor verschillende doeleinden — van productieve werkplekken tot vergaderruimtes of loungeplek voor informele gesprekken.

In plaats van harde muren kun je met Rockfon Hub akoestische zones of hubs ontwerpen die je met gordijnen kunt afsluiten of openen om flexibiliteit te geven aan open kantoren. Verkrijgbaar in verschillende trendkleuren - van biofiel groen tot diepblauw, koel grijs of helder wit. Je kunt ze stijlen met een vilten cover voor het frame, verlichting en gordijnen naar keuze om complete ontwerpen te creëren. Bovendien kun je met Rockfon Hub de installatie vereenvoudigen dankzij de plug-and-play kit en ondersteuning op locatie door Rockfon.

"Rockfon Hub brengt herbruikbare, multifunctionele flexibiliteit in je interieur door breakout-ruimtes te creëren waar mensen naar wens kunnen denken, werken of vergaderen. Rockfon Hub is budgetvriendelijk en biedt genoeg ruimte voor planners om te investeren in optimalisatie op het gebied van welzijn en design," aldus Jörg Kaufung, productmanager bij Rockfon.

Lees meer over Rockfon® Hub