Maak van lawaaierige klaslokalen comfortabele leeromgevingen met akoestische plafond- en wandoplossingen

1 januari 1

Klinkt het idee van een gelukkige, gezonde en geluiddichte school jou goed in de oren? Ontdek de nieuwste trends, innovaties en akoestiek voor wat je kunt doen om ruimten te creëren waar leerlingen gelukkig kunnen presteren en leren, terwijl de leraren rustig en geconcentreerd blijven.

Rockfon Eclipse geïnstalleerd in een klaslokaal in Eichendorff Realschule School in Gottmadingen Duitsland

Van lawaaierige klaslokalen tot ideale leerplekken

Onderwijsinstellingen staan erom bekend lawaaierig te zijn, maar met kleine akoestische verbeteringen kunnen ze omgevormd worden tot leercentra waar leraren fatsoenlijk les kunnen geven en de leerlingen beter kunnen horen, leren en denken om tot optimale schoolprestaties te komen.

De schoolomgeving verandert voortdurend, en de akoestiek kan een verschil maken voor concentratie en welzijn in scholen. Het is belangrijk te bedenken dat het ontwerpen van een onderwijsinstelling inhoudt dat je tevens bouwt aan de toekomst van morgen, want de omgeving beïnvloedt de leerlingen en de omgeving zal hen ondersteunen, vergemakkelijken en stimuleren om te leren.

Ons brede assortiment akoestische oplossingen geeft je totale ontwerpvrijheid, of je nu lawaai in het klaslokaal wilt reguleren of schokbestendige akoestische oplossingen in gymzalen nodig hebt. Wij bieden een oplossing voor alle verschillende ruimtes in een school.

Kies de juiste akoestische oplossingen voor multifunctionele ruimten

Hoe richt je de gemeenschappelijke ruimten en pauzeplekken in?

De bel gaat en de deuren gaan open met leerlingen die de gang ophollen en hun weg vinden naar het schoolplein of het volgende lokaal voor het bijwonen van de volgende les. De gangen zijn multifunctionele ruimten die leerlingen, leraren en bezoekers verwelkomen en door de school leiden, maar ook onderdak bieden aan leerlingen die een pauze nemen voor de volgende les.

Jammer genoeg hebben ze te lijden onder veel geklets en druk voetverkeer, wat leidt tot hoge geluidsniveaus. Maar kleine akoestische aanpassingen zullen de ruimtes stiller en comfortabel maken voor betere samenwerking, productiviteit en prestaties.

Maak gebruik van akoestische plafonds en duurzame wandoplossingen die helpen het lawaai effectief onder controle te houden.

  • Toegang tot natuurlijk licht geeft helderdere ruimten waar leerlingen worden aangemoedigd en gestimuleerd om zich beter te concentreren
  • Gebruik hoogwaardige geluidsabsorberende materialen op de plafonds en muren om het geluid te verminderen en te voorkomen dat het weerkaatst.
  • Gebruik dikkere en meer geluidsabsorberende materialen rond de omtrek van de ruimte om de geluidsabsorptie in de lagere frequenties verder te optimaliseren
  • Vergeet de muren niet, voeg akoestische materialen toe aan de wanden en breng zo het geluid in balans en voorkom dat het zich verspreidt

Ruimtes creëren die voor meerdere doeleinden dienen, betekent dat het ontwerp verschillende gebruikers moet aanspreken. Wij raden aan producten zoals Rockfon Blanka® te gebruiken. Het is onze meest witte plafondoplossing die de beste akoestiek in zijn klasse biedt, gecombineerd met een superwit oppervlak dat daglicht op verbazingwekkende wijze weerkaatst. Of onze Rockfon® Boxer die je klasse A geluidsabsorptie geeft met duurzame randen die tegen een stootje kunnen.

Een plafond dat de belangrijke werkzaamheden ondersteunt

De juiste oplossingen voor privacy op kantoor en administratie

Het welzijn van de leerkrachten is belangrijk en het binnenklimaat moet ook aandacht hebben voor hun voorbereidingstijd. De kantoor- en administratieruimten van scholen zijn er voor leraren om hun lessen voor te bereiden, met collega's te praten en te socializen. De inrichting zet de educatieve en professionele toon van de school en privacy is hierbij een essentiële factor. Leraren moeten zich veilig voelen en weten dat wat besproken wordt, de ruimte niet verlaat.

Jammer genoeg worden deze ruimten gemakkelijk vergeten omdat de aandacht vooral uitgaat naar de klaslokalen, maar het is belangrijk dat er ook voor leraren en administratief personeel stimulerende en comfortabele ruimten zijn.

Akoestische ontwerptips:

  • Gebruik geluidsabsorberende materialen van hoge kwaliteit om het lawaai te verminderen en een ontspannen sfeer te scheppen
  • Richt je op geluidsisolerende materialen om gesprekken privé te houden en te voorkomen dat het geluid zich verspreidt

Creëer een comfortabele omgeving met een uitstekende akoestiek om hun voorbereiding te ondersteunen. Wij bevelen onze Rockfon dB oplossingen aan omdat ze het beste van twee werelden combineren. Het hoogwaardige membraan aan de achterkant zorgt voor geluidsisolatie en helpt de overdracht van geluid naar aangrenzende ruimten te verminderen. Dit is een ideale combinatie als je een rustgevende ruimte voor privé gesprekken wilt. Of onze all-round Rockfon® Krios tegel die een klasse A geluidsabsorptie heeft, en die verkrijgbaar is in een ruime selectie van randen en afmetingen die hem tot een populaire keuze maken.

Een leerruimte voor iedereen

Ontwerpoplossingen voor klaslokalen om het leren te stimuleren

Het klaslokaal is een van de belangrijkste ruimtes in een school. Het is hier waar de dromen, hoop en kennis zich vormen en groeien. Het is de plaats waar leerlingen samenkomen om samen te werken, te denken en te leren. En tegenwoordig gebeurt leren op meerdere manieren, wat zorgvuldige overwegingen over de akoestiek vereist. 

Bij de traditionele manier van lesgeven moet rekening gehouden worden met de spraakverstaanbaarheid van de leraar, zodat de leerlingen achter in de klas goed kunnen horen wat er gezegd wordt. Groepswerk vereist beheersing van het geluidsniveau in de ruimte om afleiding en te veel lawaai te voorkomen. Met alle spraakfrequenties moet rekening gehouden worden, ook met de lage frequenties.

Akoestische ontwerptips:

  • Gebruik geluidsabsorberende materialen van hoge kwaliteit voor alle (maar vooral de lage) spraakfrequenties.
  • Een 40 mm tegel aan de wanden kan de spraakverstaanbaarheid helpen vergroten.
  • Gebruik de wanden ook voor verdere akoestische verzachting, om echo's te minimaliseren en aan akoestische bouwvoorschriften te voldoen.

Laat je horen

Wij bevelen Rockfon Blanka® Activity, Rockfon Krios en Rockfon® VertiQ® wandpanelen aan.

Rockfon Blanka Activity is ontworpen voor klaslokalen en hebben de focus op spraakverstaanbaarheid en het verminderen van hoge geluidsniveaus. Het is ideaal om het geluid te regelen, en het duurzame oppervlak maakt het vuilafstotend zodat het er even helder blijft uitzien als op de dag van de installatie. Rockfon Tropic heeft een glad wit oppervlak met een klasse A geluidsabsorptie en Rockfon VertiQ wandpanelen zijn duurzame oplossingen die zeer geluidsabsorberend en stootvast zijn.

De invloed van kleur

De juiste vormgeving, kleuren, of sfeer zijn doorslaggevende elementen die de leerervaring kunnen versterken of afremmen. Kleur beïnvloedt onze emoties en beïnvloedt onze aandacht en bereidheid om te werken. Het aanbrengen van kleuren in een klaslokaal is een geweldige manier om het beoogde doel van de ruimte over te brengen. Van matte, zachte en warme kleuren is bekend dat ze het concentratieniveau bevorderen. Combineer dit eens met onze akoestiek en ga voor een gekleurd plafond.

Ons Rockfon Color-all gamma is er in 34 inspirerende en exclusieve kleuren om je interieurontwerp te verfraaien en de typische witte kleur een makeover te geven.

Een geweldige hygiëne die goed klinkt

Keukens en kantines

Aula's en kantines bedienen dag in dag uit veel leerlingen, maar het is tevens een multifunctionele ruimte waar leerlingen samenkomen om te eten, te praten, rond te hangen of zelfs gebruiken om te studeren. Het zijn drukke ruimten met veel activiteiten en het geluidsniveau kan erg hoog zijn en ongewenste geluiden kunnen zich naar andere delen van de school verspreiden als er geen aandacht aan de akoestiek besteed wordt. Het vereist een doordachte inrichting die de hygiëne aanvult en tegelijkertijd comfortabel is met een goede akoestiek die voorkomt dat de geluidsniveaus te hoog oplopen.

Het ontwerp moet een verscheidenheid aan inrichtingselementen bevatten, zoals kleuren en vormen, om verschillende zones eruit te laten springen of een verhaal te vertellen over de normen en waarden of het karakter van de school.

Akoestische ontwerptips:

  • Gebruik geluidsabsorberende oplossingen die voldoen aan de strengste hygiënecodes en veiligheidsvoorschriften en die bestand zijn tegen schimmel en bacteriën.
  • Gebruik sterk geluidsabsorberende plafonds en wandoplossingen om het geluidsniveau onder controle te houden.
  • Creëer een creatief ontwerp van het plafond en de muren om een warme en uitnodigende sfeer te scheppen in deze grote ruimte

 

Houd het hygiënisch en schoon

Deze levendige ruimte van de school vraagt om een attente inrichting, en dus raden wij Rockfon® Hydroclean™ aan, omdat het een vochtwerend, duurzaam en speciaal behandeld plafond is dat perfect geschikt is voor ruimtes waar voedsel wordt bereid en die een veelvuldig gereinigd plafond nodig hebben. Of voeg een kleurtje toe met onze Rockfon Color-all® die je de mogelijkheid geeft te kiezen uit 34 inspirerende en exclusieve kleuren die jou totale ontwerpvrijheid geven de school in te richten naar diens imago of karakter. Of je kunt mooie, kaderloze akoestische eilanden van Rockfon Eclipse® installeren. Ze zijn perfect om het akoestisch comfort te verbeteren, want ze verbeteren de geluidsabsorptie en zijn leuk voor het oog.

Een zorgeloze plek om lekker te spelen en te sporten

De gymzalen

De leerlingen zijn druk aan het schreeuwen, met ballen aan het gooien, gymtoestellen die van de vloer en de muren afkaatsen, en de leraar probeert te instrueren en gehoord te worden. Deze cocktail van lawaai heeft een schadelijk effect. Een gezond binnenklimaat behouden komt zowel de kinderen als de gymleraren ten goede, en de energie en bewegingen in deze ruimten kunnen al gauw een ondraaglijk zogenaamd Lombard-effect veroorzaken dat het lichamelijke en mentale welzijn beïnvloedt.

Robuuste akoestische oplossingen om geluidsniveaus te verminderen

  • Gebruik akoestische geluidsabsorberende oplossingen die inslag kunnen weerstaan.
  • Gebruik zowel de plafonds als de wanden om de geluidsabsorptie te verbeteren en de spraakverstaanbaarheid te vergroten.
  • Combineer met een systeemplafond dat speciaal ontworpen om tegen een stootje te kunnen.

Gebouwd om tegen een stootje te kunnen

De nadruk ligt op het verhogen van de spraakverstaanbaarheid met oplossingen aan zowel het plafond als de wanden, en ze moeten ook nog tegen een stootje kunnen in een ruimte waar veel beweging is. Wij bevelen ons unieke stootvaste systeemplafond Rockfon® System OlympiaPlus A Impact 1A™ aan. Het beveiligt je ruimte zonder dat je je zorgen hoeft te maken over stootschade en met een selectie van onze akoestische tegels krijg je ook een uitstekende akoestiek. Of ons Rockfon® VertiQ® HAT A Wall™ Paneel dat een aantrekkelijk en stootvast wandpaneel met hoge geluidsabsorptie is, ideaal voor sporthallen, en Rockfon® Boxer™ dat eveneens zeer stootvast is en uitstekende geluidsabsorptie-eigenschappen heeft, zelfs bij lage frequenties.

Onze akoestische producten maken het gemakkelijk om een ruimte zo in te richten dat ze er even goed uitziet als ze klinkt.

De nieuwste trends in scholen

Dynamisch leren

Zoals we de laatste jaren gezien hebben, stappen scholen af van de industriële manier van leren, waarbij een leraar voor de leerlingen staat en kennis doorgeeft met weinig of geen interactie. De scholen van vandaag zijn veel dynamischer, waar leerlingen debatteren, leren door te doen en in teams werken - waardoor leerlingen deel uitmaken van de leergemeenschap. Dit legt een grotere nadruk op een goede inrichting van klaslokalen en de noodzaak om geluidsniveaus beter te beheersen dan vroeger. Hoe kunnen we de spraakverstaanbaarheid verbeteren en geluid actief sturen of tegenhouden zodat leerkrachten en leerlingen gelukkiger worden? Onze akoestische plafond- en wandoplossingen voldoen aan de allerbeste prestatienormen op de markt, die het concentratie-, denk- en leervermogen van een leerling helpen verbeteren.

Gedeelde ruimtes

Wat we nu zien is dat scholen niet alleen les geven in de klaslokalen; gangen en studieruimten veranderen in pauzeruimten voor onderlinge contacten en interactie. Wat de complexiteit nog vergroot, is dat scholen niet alleen meer gebruikt worden om te leren, maar dat ze geïntegreerd worden in een ruimere betrokken gemeenschap - een gedeelde ruimte voor iedereen, waar de buurt de ruimte na schooltijd kan gebruiken. Waar komen wij van pas? Ruimtes creëren die voor meerdere doeleinden dienen, betekent dat het ontwerp een verscheidenheid van gebruikers moet aanspreken. Onze akoestische oplossingen zijn gebouwd op modulariteit, zodat je een ruimte gemakkelijk altijd opnieuw kunt configureren om er even goed uit te laten zien als ze klinkt.

Een veilige ruimte

Zoals we onlangs gezien hebben, heeft de pandemie scholen gedwongen tot meer flexibiliteit. Dit heeft geleid tot ontwerpaanpassingen die veel meer aandacht hebben voor hygiëne, meer aandacht voor ventilatiesystemen en de reinigbaarheid van bouwmaterialen in de hele school, op vrijwel dezelfde manier als je in de gezondheidszorg vindt. Hoe kunnen wij hierbij helpen? Onze plafonds zijn gemaakt van steenwol, dat van nature bestand is tegen schimmel en bacteriën. Ze zijn gemakkelijk schoon te maken en ontworpen om te voldoen aan de strengste hygiënecodes en veiligheidsvoorschriften.