Verbetering van gezondheid en welzijn door middel van de WELL Building Standard ™

29 januari 2021

Bij Rockfon geloven we dat de menselijke gezondheid beïnvloed wordt door de omgeving waarin we ons dagelijks omringen. Omdat 90% van onze tijd binnenshuis wordt doorgebracht is het ontwerpen van ruimtes die gericht zijn op welzijn en duurzaamheid een groeiende industriestandaard, die niet langer over het hoofd mag worden gezien.

WELL gecertificeerde bouwnorm

Parallel kantoorgebouw, Oslo gebouwd volgens de WELL Building Standards

Het International WELL Building Institute ™ (IWBI) leidt de wereldwijde beweging om gebouwen en gemeenschappen te transformeren zodat mensen kunnen excelleren. Door mensen centraal te stellen bij beslissingen over ontwerp, constructie, exploitatie en ontwikkeling geeft de WELL Building Standard ™ prioriteit aan de menselijke gezondheid en het welzijn.

Voor meer informatie spraken we met Jessica Cooper, de Chief Commercial Officer bij IWBI, die haar inzichten deelt over het belang van WELL-certificering, informatie over de onlangs gelanceerde WELL v2 en hoe je de juiste materialen voor gezonde gebouwen kan selecteren.

Belang van WELL-certificering

Wat is het belangrijkste verschil tussen WELL en andere beoordelingssystemen voor gebouwen? Wat is de belangrijkste onderscheidende factor?

WELL stelt de mens centraal en geeft prioriteit aan de gezondheid en het welzijn. Het is een op bewijzen gebaseerd en prestatie-geverifieerd certificeringsprogramma, wat betekent dat projecten moeten bewijzen dat ruimte niet alleen is ontworpen voor de gezondheid, maar in gebruik dit ook behaald. Projecten die voldoen aan de WELL-certificering hebben aangetoond dat de gezondheid, het geluk en de productiviteit van de gebruikers de hoogste prioriteit hebben. Voor bedrijven kan dit een grotere aantrekkingskracht en behoud van toptalent betekenen. Voor woningen kan dit gezondere gezinnen en een betere kwaliteit van leven betekenen.

Is er een gekwantificeerd economisch voordeel verbonden aan het hebben van een certificering zoals WELL in uw gebouw? Wat zijn de voordelen van het selecteren van de juiste materialen voor het binnenklimaat?

Onderzoek van WELL-projecten brengt de meetbare impact en voordelen van WELL-certificering aan het licht, zoals verbeterde luchtkwaliteit en verbeterde samenwerking tussen werknemers. Een voorbeeld is hoe het kantoor van Cundall in Londen [WELL Certified Gold], dat zich richtte op verbeterde luchtkwaliteit binnenshuis, inclusief continue monitoring van kooldioxide (CO2) en vluchtige organische stoffen (VOS), het bedrijf £ 200.000 heeft bespaard dankzij een vermindering van vier ziektedagen per jaar per medewerker en een vermindering van het personeelsverloop met 27%.

Is er een gekwantificeerd economisch voordeel verbonden aan het hebben van een certificering zoals WELL voor de gebouweigenaar? Wat moet de belangrijkste reden zijn waarom een gebouweigenaar in WELL zou moeten investeren?

Vastgoedeigenaren vertellen ons dat ze op zoek zijn naar WELL-certificering om huurders van hoge kwaliteit aan te trekken en te behouden, de financiële prestaties van huurprijzen en wederverkoopwaarde te maximaliseren, het risico op incidenten en veroudering te minimaliseren en de aandeelhoudersrelaties te verbeteren door hun GRESB- en ESG-scores voor gezondheid en welzijn. Ze hechten ook veel waarde aan de concurrentiedifferentiatie en het marketingverhaal dat WELL hen biedt.

Projecten die voldoen aan de WELL-certificering hebben aangetoond dat de gezondheid, het geluk en de productiviteit van de gebruikers de hoogste prioriteit hebben.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at International WELL Building Institute

Wat zijn enkele voordelen die de gebruikers kunnen ervaren in een "WELL Building"?

WELL bestaat uit zowel beleids- als ontwerpelementen, wat betekent dat sommige WELL-elementen tastbaarder kunnen zijn dan andere. Elementen zoals biofilie of toegang tot de natuur die helpen stress te verminderen en de geestelijke gezondheid te verbeteren, verlichtingsontwerp met bioritme (circadiane) om de hele dag energie te ondersteunen en 's nachts te slapen, of ergonomische meubels om beweging en fysieke ondersteuning aan te moedigen. Dit zijn enkele voorbeelden van ontwerpelementen in WELL die is direct te zien bij het betreden van een ruimte.

Hoe belangrijk is het om een WELL-gebouw te hebben in een wereld na een pandemie?

Meer dan ooit zullen we onze gebouwen - huizen, kantoren, scholen - moeten inzetten als elementen voor de volksgezondheid. De menselijke gezondheid is onlosmakelijk verbonden met zowel de gezondheid van onze planeet als de kracht van sociaaleconomische instellingen die het dagelijks leven ondersteunen. We zijn optimistisch dat bedrijven, de kapitaalmarkten en de samenleving als geheel sterker en slimmer uit deze crisis zullen komen, en het belang van de menselijke gezondheid voor de wereldeconomie zal nog breder worden erkend.


Versie 2 van de WELL-standaard

Je hebt onlangs de tweede versie van de WELL-standaard gelanceerd. Waarom was er behoefte aan een herziening?

WELL wordt ondersteund door wetenschap en is gebouwd op bewijs. We zijn continu bezig met het verwerken van nieuw onderzoeken en inzichten dat ons in staat stelt om gebouwen en organisaties effectiever te transformeren, op manieren die de gezondheid en het welzijn bevorderen. We hebben alles wat we hebben geleerd sinds de lancering van de originele versie van WELL (WELL v1) omgezet in een robuuster, toegankelijker, toepasbaarder en rechtvaardiger beoordelingssysteem. De WELL-versie 2 wordt nog steeds verankerd door best practices uit de branche en wetenschappelijk onderbouwde innovaties en dient als de basis waarop het hele WELL-ecosysteem is gebouwd.

Hoe is versie 2 standaard beter dan versie 1?

WELL v2 is de meest rigoureus geteste en doorgelichte versie van de WELL Building Standard (WELL) tot nu toe. Gebouwd op de baanbrekende basis van de eerste versie van de WELL Building Standard (WELL v1), WELL v2 put expertise uit duizenden WELL-gebruikers, artsen, medische professionals, volksgezondheidsdeskundigen en bouwwetenschappers over de hele wereld.

Meer dan ooit zullen we onze gebouwen - huizen, kantoren, scholen - moeten inzetten als elementen voor de volksgezondheid.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at the International WELL Building Institute

Kan je enkele van de belangrijkste wijzigingen noemen?

De reeks verbeteringen die je in WELL v2 zal vinden, is bedoeld om WELL meer flexibel, inclusief en geoptimaliseerd te maken voor alle soorten projecten in elk deel van de wereld. We begrijpen dat gezondheidsproblemen over de hele wereld verschillen. Daarom hebben we in WELL meer mogelijkheden gecreëerd die plaats bieden aan gelokaliseerde aanpassingen.

WELL v2 breidt ook het aantal gezondheidsgerichte concepten die WELL dekt uit van zeven naar tien (lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, mindset en gemeenschap, plus een extra categorie die innovatie beloont) en weerspiegelt actueel onderzoek. Over de prestatiegerichte criteria heen, neemt WELL v2 stappen om de markt voor te bereiden op continue monitoring en zorgt het ervoor dat voortdurende prestaties een topprioriteit blijven. Door middel van aangepaste scorekaarten en een zich ontwikkelende elementen-bibliotheek, stelt het WELL v2-framework projectteams in staat om de functies na te streven die het meest waardevol en impactvol zijn.

De juiste materialen selecteren voor gezonde gebouwen

Kun je ons iets meer vertellen over de rol van akoestiek in gezonde gebouwen van morgen?

Het is aangetoond dat blootstelling aan geluidsbronnen, zoals verkeer en vervoer, de gezondheid en het comfort van mensen op verschillende manieren belemmert. De effecten van omgevingslawaai van transport of industriële bronnen zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met slaapstoornissen, hoge bloeddruk en de vermindering van hoofdrekenen bij schoolgaande kinderen.

Het WELL Geluids-element heeft tot doel de gezondheid en het welzijn van bewoners te versterken door de identificatie en beperking van akoestische comfortparameters die de ervaringen van bewoners in de gebouwde omgeving bepalen.

Hoe belangrijk is het om de juiste materialen voor jouw nieuwe gebouw te selecteren om WELL-gecertificeerd te zijn?

Het WELL Materialen-element heeft tot doel de blootstelling van de mens - hetzij direct of via milieuverontreiniging -, aan chemicaliën die de gezondheid kunnen beïnvloeden tijdens de bouw, verbouwing, inrichting en exploitatie van gebouwen, te verminderen. WELL vereist dat projecten voldoen aan de kenmerken van alle 10 elementen, inclusief materialen, dus het begrijpen van de materiaalsamenstelling van de inrichting zal een belangrijke stap in het proces zijn.

Ontdek hier hoe Rockfon je kan helpen tijdens jouw WELL-certificeringstraject.

Wat is de rol van plafondmaterialen in het behalen van de WELL-certificering, vooral in de categorieën akoestiek, verlichting en materialen?

Oppervlakken verkleinen. Wanneer open samenwerkingsruimten geen akoestische absorptie aan plafonds of barrières voor gedeeltelijke hoogte hebben, kunnen werknemers worden afgeleid door gereflecteerd geluid, vooral als die spraak waarneembaar is. Plafonds bieden doorgaans het grootste dekkingsgebied waar sterk absorberende materialen de beste prestaties kunnen bieden bij het verminderen van galm en het regelen van de spraakverstaanbaarheid en het bezette geluidsniveau.

We zijn continu bezig met het verwerken van nieuwe onderzoeken dat ons in staat stelt om gebouwen en organisaties effectiever te transformeren op manieren die de gezondheid en het welzijn bevorderen.

Jessica Cooper

Chief Commercial Officer at the International WELL Building Institute

Heb je een advies waar Architecten en ingenieurs op te letten bij het selecteren van nieuwe bouwmaterialen?

Ons advies aan architecten en ingenieurs zou zijn om de prestaties te overwegen voor alle 10 elementen van WELL , zijnde: lucht, water, voeding, licht, beweging, thermisch comfort, geluid, materialen, mindset en gemeenschap, plus een extra categorie die innovatie beloont. In het bijzonder is het nuttig om over alles na te denken, van hoe de grondstoffen in het bouwmateriaal de luchtkwaliteit kunnen beïnvloeden tot hoe het gebruik van het materiaal akoestisch comfort kan ondersteunen (of belemmeren) tot de vraag of de esthetiek kan bijdragen aan de algehele lichtkwaliteit en / of biofilie. Al deze aspecten spelen een belangrijke rol bij de algemene gevolgen voor gezondheid en welzijn in een ruimte.

 

Wil je een gebouw WELL laten certificeren? Kies dan voor Rockfon en ontdek hoe wij je kunnen helpen.

Bezoek de website van het International WELL Building Institute ™ (IWBI) voor meer informatie.

 

Sounds Beautiful