Kies de perfecte kantafwerking voor een systeemplafond met de juiste stijl

26 oktober 2020

De perfecte kantafwerking vinden om van je ontwerp één geheel te maken, kan heel tijdrovend zijn. Je kunt uit zoveel kantafwerkingen kiezen... Verdekt, semi-verdekt of zichtbaar. Wat is de juiste keuze?

Kantoor Overformynderiet, Rockfon® Sonar®, X-kant, 1800x600

Een schat aan opties voor plafondpanelen en kantafwerkingen

Een schitterend plafondontwerp kan een ruimte echt aanvullen en er één geheel van maken – maar hoe pak je dat aan? Voor veel ontwerpers en architecten begint het traject bij de selectie van een akoestisch plafond met de wens om ongewenst geluid te beheersen en te verminderen, om zo te voorkomen dat het mensen stoort.

Er zijn verschillende verlaagde plafondsystemen op de markt en elke kantafwerking biedt een andere esthetische uitstraling. Akoestische systeemplafonds zijn veruit de meest voorkomende oplossing in commerciële ruimtes, zorginstellingen, scholen en restaurants, om maar een paar voorbeelden te noemen.

Afhankelijk van het akoestisch plafond dat je kiest, kan de kantafwerking van het plafondpaneel het ophangsysteem helemaal verbergen of juist integreren in het uiterlijk van de ruimte. Zo kan er ook een mooi lang lijnenspel gecreëerd worden.

De verschillende kantafwerkingen kunnen de esthetische uitstraling van je ontwerp veranderen. “Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte," vindt Deb Barnes, Director Interior Design bij HGA Architects & Engineers, een Amerikaans designbureau.

Wat is een zichtbaar plafondsysteem?

Een zichtbaar plafondsysteem betekent dat je de ophangprofielen tussen de panelen kunt zien omdat het plafondpaneel erop rust. Dit is sinds jaar en dag de meest budgetvriendelijke akoestische plafondoplossing in de markt. Dit creëert een eenvoudig en gestructureerd plafond dat de vorm van de ruimte benadrukt.

Maar als je het ophangsysteem minder wilt laten opvallen bij een zichtbaar plafondsysteem dan kun je altijd kiezen voor een mat wit ophangsysteem. Zo is het Chicago Metallic™ ophangsysteem in de kleur Mat Wit 11 minder glanzend dan een ophangsysteem in de standaard kleur Wit 001. Hierdoor worden kleuren van andere elementen in de ruimte, zoals muren of vloeren, minder sterk opgenomen.

Het mat witte ophangsysteem is speciaal ontwikkeld met een gestructureerd oppervlak dat de reflecties op standaard metalen oppervlakken drastisch vermindert. De strakke installatie van een zichtbaar profielsysteem, gecombineerd met het mat witte ophangsysteem, biedt een egale uitstraling voor een betaalbare prijs.

Lees alles over de voordelen van ons ophangsysteem Mat Wit 11. 

Een zichtbare plafondoplossing die er net zo goed uitziet als hij klinkt

Toen Skanska de nieuwe kantoren voor Solna United ontwierp, verlangde het plan een prettige en huiselijke sfeer. Het mat witte ophangsysteem, gecombineerd met de strakke, gestroomlijnde akoestische oplossing, geeft het plafond een bijna monolithische afwerking. Het moderne ontwerp en de geweldige akoestiek creëren een inspirerende werkplek voor alle medewerkers. Om dit te realiseren werd er veel aandacht besteed aan het perfecte samenspel tussen alle elementen. Rockfon Blanka in A-kant, 600x600, en het ophangsysteem Mat Wit 11 werden speciaal gekozen om deze kantoorruimte het juiste gevoel te geven.

Afbeelding: Rockfon Blanka, A-kant, 600x600.

SE, Solna, Stockholm, Strategisk Arkitektur, Alexis von Dönhoff, Office, Rockfon Blanka, A-edge, 600x600, White, Chicago Metallic T24, Matt white, Mattwhite, Arla
Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte.

Deb Barnes

Director Interior Design bij HGA Architects & Engineers

Hoe ziet een semi-verdekt plafondsysteem eruit?

Een semi-verdekt ophangsysteem maakt gebruik van de kantafwerking van akoestische plafondpanelen, die onder het ophangsysteem uitsteken om een deel van het systeem te bedekken. Dit zorgt voor meer diepte en structuur in het plafond. Er ontstaan hierdoor schaduwen en kleuren die bijdragen aan een opvallende uitstraling. Dit levert op zijn beurt weer een bijdrage aan de algehele stijl van de ruimte.

Er bestaan veel verschillende kantafwerkingen die gebruikt kunnen worden met een semi-verdekt plafondsysteem. Je kunt verschillende kantafwerkingen gebruiken om een grotere of kleinere tussenruimte tussen de plafondpanelen te creëren. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden van kantafwerkingen die je een grandioos optisch ontwerp kunnen opleveren.

  • Een plafondpaneel met E-kant wordt gemonteerd in een ophangsysteem, waarbij de randen van het paneel onder het systeem uitsteken. Hierdoor lijkt het plafond te zweven onder het ophangsysteem.
  • Een plafondpaneel met M-kant is een diep verzonken ophangsysteem. Dit betekent dat de rand van het paneel verder uitsteekt dan bij andere semi-verdekte systemen. De M-kantafwerking zorgt voor een fraai schaduweffect op het afgewerkte plafond.

Laten we kleur bekennen

Wie kiest voor een semi-verdekt akoestisch plafondsysteem, heeft een mooie gelegenheid om te spelen met kleuren. De keuze kan bijvoorbeeld vallen op een wit paneel met E-kant en een zwart ophangsysteem, of een andere kleur. Hierdoor ontstaat een plafond met een mooi patroon met lange lijnen die het plafond accentueren.

Je kunt er ook voor kiezen om een gekleurd plafondpaneel te combineren met een wit ophangsysteem. Lees meer over de kracht van kleuren bij je plafondontwerp.   

 

Perfecte balans tussen akoestiek en esthetiek

Het nieuwe hoofdkantoor van Danske Bank, ontworpen door Arkitema, opende onlangs haar deuren in Aarhus. Om de perfecte balans tussen esthetiek en welzijn te bereiken, koos Arkitema voor Rockfon Blanka plafondpanelen met een E-kant, omdat de lijnen in het plafond de blik verder door de ruimte leiden en zo zorgen voor een gevoel van openheid.

Afbeelding: Rockfon Blanka, E-kant, 1200x600.

DK, Danske Bank, Aarhus, Arkitema, Office, Rockfon Blanka, E24-edge, E-edge, 1200x600, White, 2890 click, Corridor

Een semi-verdekt ophangsysteem voor het plafond in een net gerenoveerde kantoorruimte

Een Italiaanse staalproducent voor de scheepvaart besloot zijn bestaande kantoor te renoveren tot een lichte, moderne werkruimte. Architect Rocco de Lentinis wilde dat het kantoor een plek zou zijn waar mensen overdag graag werken. Een belangrijke prioriteit voor het project was het vinden van de juiste combinatie van akoestisch comfort en elegant design. De Lentinis vond beide factoren in Rockfon Blanka met de elegantie van het plafondpaneel met E-kantafwerking.

Afbeelding: Rockfon Blanka, E-kant, 600x600.

IT, Tr-Inox, Nociglia, Rocco de Lentinis, Office, Rockfon Blanka, E-edge, 600x600, 1200x600, White
Ik wilde het kantoor een elegante touch geven en ik vond de E-kant de meest elegantie optie.

Rocco de Lentinis

Architect

Verdekt plafondsysteem

Een verdekt plafondsysteem biedt een minimalistische afwerking, want de randen van de plafondpanelen verbergen het ophangsysteem. Dit is de perfecte kantafwerking als je een modulair plafond zoekt met een rechtlijnige esthetische afwerking.

Je kan kiezen tussen diverse kantafwerkingen, maar een mooie verdekte toepassing is de X-kant.

De panelen met X-kantafwerking kunnen in een ophangsysteem geplaatst worden of zelfs direct aan het bouwkundig plafond gemonteerd worden met behulp van directe ophangklemmen. Door de kleine afstand tussen de panelen ontstaat een bijna naadloos uiterlijk.

Geluidsabsorberend plafond met een elegante en moderne afwerking

Het Arboretum in Hørsholm is een onderscheiden onderzoeksinstituut, ontworpen door architect Claus Francke. Natuurlijke materialen worden er gecombineerd met een akoestisch plafond dat de lichtinval verbetert. Rockfon Blanka X-kant plafondpanelen brengen het daglicht verder het gebouw in, terwijl het mat witte oppervlak ervoor zorgt dat de weerkaatsing niet te sterk is voor de ogen. Het resultaat is een binnenklimaat met een beter visueel comfort voor zowel de medewerkers als de bezoekers.

Afbeelding: Rockfon Blanka, X-kant, 1200x600.

DK, Arboretet, Hørsholm, Claus Francke ApS, School, Rockfon Blanka, X edge, 1200x300, White
Wij hebben gekozen voor een akoestisch plafond van Rockfon. Het was cruciaal om een akoestische oplossing te vinden die geen afbreuk deed aan het interieurontwerp – hierop hebben we onze keuze gebaseerd. Het akoestisch plafond heeft een verdekt ophangsysteem en een mat wit oppervlak. Op deze manier wordt het plafond een geïntegreerd onderdeel van de architectuur.

Claus Francke

CEO van Claus Francke ApS

Hoe kies je het juiste systeemplafond voor jouw ontwerp? 

Met zo veel verschillende kantafwerkingen kan het moeilijk zijn om te beslissen welke geschikt is voor jouw project. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden.

Ben je van plan om een systeemplafond te gebruiken in jouw volgende project? Bij Rockfon vind je alles wat daarvoor nodig is. Wij bieden een breed scala aan akoestische plafondplaten voor elke behoefte.

Als een systeemplafond niet in aanmerking komt voor jouw ontwerp, hebben we ook andere prachtige akoestische oplossingen te bieden. Laat je inspireren door enkele van onze andere oplossingen: het naadloze Rockfon® Mono® Acoustic, de plafondeilanden Rockfon Eclipse® of de verticale baffles Rockfon® Universal™ Baffle