Hoe je een interieur afwerkt met het perfecte plafond

16 april 2020

Het ontwerp van een ruimte is een subtiel evenwicht vinden tussen kunst en kunnen. Het interieur van een gebouw moet comfort en welzijn bieden en even oogstrelend als dynamisch zijn. Dit benadrukt hoe belangrijk het bij een interieurontwerp is om over diepgaande kennis van technische zaken en designopties te beschikken.

showroom met eigentijds akoestisch plafondontwerp

Samsung KX, London – Rockfon® Mono® Acoustic

De sleutel tot een grandioos ontwerp

Het realiseren van een specifieke visie, waarbij goed wordt ingespeeld op de behoeften en verwachtingen van de klant, is een van de vele facetten die interieurontwerp tot een spannend en altijd motiverend werkgebied maken. Hoewel het een hele uitdaging is – soms zelfs een bron van frustratie – kan een voortreffelijk resultaat ontstaan wanneer deze twee elementen met succes op elkaar worden afgestemd. Zoals Tony Stavish van A.W. Stavish Design het formuleerde: “Doorslaggevend voor een groots ontwerp is begrijpen wat de opdrachtgever werkelijk wil en wat de essentie van de ruimte is.”

Bij het ontwerpen van een gebouw wordt het plafond als ontwerpelement vaak over het hoofd gezien. Volgens Stephen Fanuka, die een "aannemer van de sterren" is in New York City, mag het plafond niet vergeten worden of ongebruikt blijven. Voor hem is het in wezen de vijfde muur van een ruimte.

Het is zeer interessant hoe Fanuka het belang van het plafond benadrukt. Door ons perspectief erop te heroverwegen, wordt het al snel een andere dimensie voor creatieve expressie en een belangrijk uitgangspunt voor het design.

Wat is er mogelijk met al die extra ruimte?

De vijfde muur

De laatste tijd heeft het plafond weer meer een sleutelrol gekregen bij het ontwerp van veel commerciële ruimtes.

Steeds vaker zien we bewuste keuzes voor experimenten met gedurfde plafondontwerpen, of het nu gaat om kleuren, subtielere verlaagde plafonds, verschillende oppervlakken en materialen of specifieke type ruimtes. Zo stelt Deb Barnes, Director Interior Design van HGA Architects & Engineers, een Amerikaans designbureau: "Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte."

Het is mooi om te zien hoe het plafond is uitgegroeid tot een belangrijk bestanddeel van het interieurontwerp.

Een prachtig plafond is veel meer dan alleen maar een lust voor het oog

Een plafond kan veel meer zijn dan alleen een opvallend element – het is op zijn best als het ook functioneel is. Een belangrijk facet van interieurontwerp is het creëren van een omgeving die bijdraagt aan een goede gezondheid. Het plafond is door zijn omvang een geweldig middel om het licht en de akoestiek in een ruimte te verbeteren en een algeheel binnenklimaat te creëren waar mensen zich aangenaam voelen.

Een functioneel en mooi plafondontwerp is vergelijkbaar met een prachtig kunstwerk.

Doorslaggevend voor een groots ontwerp is begrijpen wat de opdrachtgever werkelijk wil en wat de essentie van de ruimte is

Tony Stavish

Interieurontwerper

Creëer een in het oog springend element in het hart van je ontwerp

Laten we eens kijken naar een paar interessante manieren om door middel van het plafond een mooie en moderne visuele afwerking van de ruimte te realiseren.

Wees niet bang om kleur te gebruiken

Wie aan een kantoorplafond denkt, stelt zich meestal een wit standaard systeemplafond voor. Een kleurrijk plafond komt niet spontaan in je op. Jammer genoeg wordt de keuze voor een gekleurd plafond vaak pas aan het einde van het ontwerpproces gemaakt, waardoor dit een ondergeschikte rol speelt in de bouwfase. Dit is jammer, want de keuze van kleuren voor het plafondontwerp in een vroeg stadium van het ontwerpproces helpt je om functionaliteit en effect optimaal te combineren.

Hoewel het ontwerpen van een modern plafond met kleur een grote uitdaging kan zijn, is het zinvol om te werken vanuit een kleurenpalet. Want zo kan je gericht gecoördineerde kleurencombinaties kiezen om jouw doel te realiseren. Dat kan het verschil uitmaken tussen een harmonieuze afwerking of een onsamenhangend geheel.

Kleur door baffles

Een voorbeeld van een mooie plafondoplossing is te vinden in Amsterdam. Het Meininger Hotel ging uit van een open plenumontwerp in combinatie met een episch kleurrijk plafond, geïnspireerd door de beroemde zonnebloemen van Vincent van Gogh. Deze dynamische ruimte biedt de lobby een modern plafond. Het accentueert het levendige gevoel van de ruimtes in het hotel. Laboratory for Visionary Architecture paste 931 Rockfon Contour® baffles toe in de hele lobby.

Afbeelding: Meininger Hotel, Amsterdam – Rockfon Contour

Meininger Hotel,The Netherlands,Amsterdam,Christian Sandor Tschersich,LAVA Architecture,Rockfon Contour,Ac-edge,Chicago Metallic™ T24 Hook 2850

Ontdek onze 34 exclusieve kleuren voor akoestische plafonds en wanden voor inspiratie en creativiteit in jouw interieurontwerp. Hier vind je alles voor jouw volgende project. 

Leg de nadruk op stijl voor een modern plafondontwerp

Een van de meer recente trends is het open plenumontwerp – heel uitgesproken vanwege het duurzame karakter. Het is niet alleen zinvol omdat het milieuvriendelijker is dankzij lagere energiekosten, maar ook omdat het gebouwen beter betaalbaar maakt.

Het open plenumontwerp is uitgegroeid tot trending topic. Het is vaak verbonden met creativiteit en originaliteit, waarbij de openheid en rauwheid van het ontwerp de functionele elementen van een gebouw niet achter een plafond verstopt.

Terwijl het visuele volume in een ruimte er door wordt vergroot, levert het ook de hoge plafonds op waar de meeste mensen naar hunkeren. Het ontwerp toont veel harde oppervlakken zonder enige terughoudendheid, wat nadelig kan zijn voor het binnenklimaat en het welzijn van de mensen die de ruimte gebruiken.

Een uitstekende manier om die openheid te behouden, zonder afbreuk te doen aan het binnenklimaat, is het gebruik van akoestische panelen of eilanden.

Ontwerp in beton, verzacht door akoestische eilanden

Het kantoorgebouw van Solutions in Warschau – een co-working office – is een voorbeeld van een open plenumontwerp gekoppeld aan een stijlvol interieur dat ideale werkomstandigheden biedt voor mensen ondanks het feit dat het veel reflecterende oppervlakken heeft. De designbasis van het interieur is een klassieke en tijdloze combinatie van wit, zwart en grijs, die verrijkt werd met gewaagde kleuren op de muren, diverse bekledingsstoffen, schilderijen en tapijten. De glazen wanden en deuren waren voorzien van metalen omlijstingen en de muren waren gestuct. Dit interieur is een stijlvol ontwerp met oog voor de kleinste details.

Afbeelding: Kantoor van Solutions, Warschau – Rockfon Eclipse®

PL, Solusions Rent Coworking Office, Warsaw, The Design Group, Office, Rockfon Eclipse, A edge, 1160x1160, White, Meeting room

Ontdek ons innovatieve en esthetische akoestische plafondeiland zonder kader. Het biedt een uitstekende geluidsabsorptie en is leverbaar in een glad, zeer mat en superwit oppervlak dat zorgt voor een hoge lichtreflectie, lichtdiffusie en antistatische eigenschappen. Dit verlengt de levensduur van het product.

Laat het plafond stralen en maak op die manier een statement

Een andere populaire designtrend die de laatste jaren een opleving beleeft, is monolithische architectuur. Zijn wortels voeren helemaal terug tot het neolithicum, toen onze voorouders snijwerk en bouwwerken maakten uit één enkel blok steen. In het Grieks betekent monolithisch dan ook "enkele steen". Een monolithisch ontwerp vermijdt een scheiding van exterieur en interieur en zorgt ervoor dat de twee oppervlakken naadloos in één enkele expressie in elkaar overgaan.

Monolithische architectuur probeert het expressieve potentieel van een bouwwerk in één gebaar naar voren te brengen. Hoewel het een oude methode is, wordt het nog steeds toegepast in moderne gebouwen, zoals Le Baron Vert in Osaka van Phillippe Stark, de Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen van SHL Architecten of het Messner Mountain Museum Corones in Bolzano van Zaha Hadid.  

Monolithische architectuur staat echter bekend om zijn slechte akoestiek vanwege alle reflecterende oppervlakken. Uiteraard bestaan er methodes om de natuurlijke naadloze constructie te creëren die zo typerend is voor monolithische architectuur en tegelijkertijd goede akoestische prestatie te realiseren. Een plafondoppervlak waarmee je je visie kunt volgen en vormgeven.

Gedurfde architectuur verenigd in monolithische vormgeving en akoestiek

Het hoofdkantoor van Novo Nordisk van Henning Larsen Architecten is een stijlvol cirkelvormig gebouw geïnspireerd op de vorm van insulinemoleculen. Het gebogen ontwerp van het gebouw vroeg om flexibele bouwmaterialen die aansluiten op de ronde vorm. De keuze viel op Rockfon® Mono® Acoustic voor zowel de verticale als horizontale oppervlakken. Hierdoor kon een prachtig ontwerp met doorlopende oppervlakken gecreëerd worden die de ruimte tot een eenheid maken.

Afbeelding: Hoofdkantoor Novo Nordisk, Bagsværd – Rockfon Mono Acoustic

Big pharmaceutical office in Copenhagen, Denmark, Rockfon Mono Acoustic, Industrial, Henning Larsen Architects, MTHøjgaard, Svend Christensen
Wie het plafond als designelement gebruikt, kan echt invloed uitoefenen op de uitstraling van een ruimte

Deb Barnes

Director Interior Design bij HGA Architects & Engineers

Profiteer van de perfecte akoestische oplossing voor plafonds en wanden. Dit innovatieve monolithische oppervlak biedt een voortreffelijk akoestisch comfort met een verbluffend naadloze uitstraling.

Bekijk onze akoestische binnenoppervlakken voor monolithische architectuur, een RIBA geaccrediteerde CPD, en een absolute must voor architecten en ontwerpers die werken aan monolithische gebouwen.

Hoe kan je de afwerking van een interieur verbeteren met een plafond?

Een experimentele aanpak van het plafond is een uitstekende manier om een fraai kunstwerk te creëren. Het kan zelfs het hart van jouw ontwerp vormenn. Wie bijvoorbeeld hoge plafonds heeft, wil mogelijk met donkere kleuren experimenteren. Vanwege de hoogte van de ruimte geven de donkere kleuren op het plafond niet een drukkend, zwaar gevoel. Dit zou wel het geval zijn geweest bij ruimtes met een laag plafond.

Als je een erg druk interieur hebt wil je wellicht minder nadruk op het plafondontwerp leggen. Dan kan je kiezen voor een meer neutrale kleur of een naadloos oppervlak om zo de meubels en andere designelementen in de ruimte te laten stralen. Aan de andere kant kan een gekleurd plafond een neutrale ruimte opfleuren. 

Er zijn zoveel mooie akoestische oplossingen die kunnen helpen bij het creëren van de gewenste details. Zoals Charles Eames, een Amerikaanse ontwerper en architect, zei: "De details zijn geen details. Ze zijn bepalend voor het ontwerp."

De details zijn geen details. Ze zijn bepalend voor het ontwerp.

Charles Eames

Architect en designer

Weten hoe je de perfecte balans tussen welzijn en een prachtige afwerking realiseert is in feite een evenwicht tussen kunst en kunnen. De juiste oplossingen helpen om het proces makkelijker te maken en eindeloze mogelijkheden te creëren. Je beslist zelf hoe je jouw interieurontwerp tot leven brengt met behulp van akoestische materialen.

Met de akoestische oplossingen van Rockfon kun je jouw unieke ruimte creëren.