Wat maakt bouwmateriaal duurzaam?

17 augustus 2020

Wij zijn ervan overtuigd dat een echte duurzame bouwmaterialen klimaatverandering tegengaat, de circulaire economie stimuleert en het welzijn van mensen vergroot.

landschap met bergen en lucht

Er zijn geen compromissen in duurzaamheid en welzijn 

Zoals we allemaal zullen hebben ervaren, kan een slechte akoestiek sfeer en gevoelens negatief beïnvloeden. Het kan slaapproblemen opleveren en concentratieverlies in een leslokaal, of zelfs een gezellig etentje verpesten.

Een goede akoestiek is niet alleen belangrijk op muziekpodia of in opnamestudio's. Het speelt een essentiële rol in ons dagelijks leven. Het terugdringen van geluidshinder geeft een hogere productiviteit op de werkplek en een lager stressniveau. Kortom, akoestische maatregelen verbeteren ons welzijn. 

Wij mogen de impact van lawaai dan ook niet onderschatten. Een WHO-publicatie uit 2011 meldt "Betrouwbaar bewijs duidt op schadelijke gevolgen van chronische blootstelling aan lawaai voor de cognitie van kinderen" (blz. 52), met specifieke gevolgen voor begrip, geheugen en aandacht. Daarom  is het belangrijk om de eigenschap 'akoestische kwaliteit' toe te voegen aan de lijst van duurzame bouwmaterialen bij renovaties of bij de planning van nieuwbouw.

Een goede akoestiek kan ons geheugen verbeteren, en het mogelijk maken mensen samen te laten werken in ruimtes. Duurzaamheid en welzijn moeten hand in hand gaan om zo de beste omstandigheden te scheppen voor concentratie, werk, lezen en leren.

Duurzaam materiaal van natuurlijke grondstoffen

Gezien de mogelijkheden van materialen en milieuvriendelijke opties zorgen de akoestische oplossingen van Rockfon voor lange-termijn duurzaamheid en stimuleren ze de circulaire economie. In onze lijst is aandacht voor esthetiek, resistentie en geüpcyclede eigenschappen:

  • Steenwol-kern op basis van geüpcyclede briketten, close-loop gerecyclede wol en vulkanisch gesteente (basalt) - tot 97%. 
  • Glasvlies om slagvastheid en duurzaamheid te verbeteren - tot 15%.
  • Verf op waterbasis, voor hoge lichtreflectie & visueel comfort - tot 15%
1/1

Minimalisering van operationele effecten

Vandaag de dag wordt er geen steenwol of metaalafval uit onze Rockfon-fabrieken afgevoerd naar stortplaatsen: wij hergebruiken namelijk ons afvalmateriaal. Daarnaast liggen er op het dak van onze locatie in Wijnegem (België) 7000 zonnepanelen, waardoor 60% van het energieverbruik afkomstig is uit een hernieuwbare energiebron.

Milieuproductverklaringen (EPD's) zijn de meest wetenschappelijk verantwoorde manier om de CO2-footprint, de waterfootprint en andere categorieën van milieu-impact te communiceren. Daarom steunen wij de verdere ontwikkeling van normen op dit gebied en maken wij onze transparante en door onafhankelijke partijen geverifieerde EPD's openbaar.

Gerelateerde artikelen