Alan Davies bespreekt het behalen van een WELL Accredited Professional (WELL AP) certificaat

13 november 2020

Welzijn zit in alles wat we doen en Alan Davies, Specificatie Manager bij Rockfon, werd een WELL Accredited Professional en beveelt deze kwalificatie van harte aan.

WELL Accredited Professional

Kantoor gebouwen met WELL Accredited Professional

Kun je ons iets vertellen over de WELL AP-kwalificatie?

De interieur- en bouwsector heeft grote vooruitgang geboekt bij het verduurzamen van gebouwen door zich te houden aan bepaalde milieuclassificatiesystemen zoals LEED en BREEAM. Maar binnen die kaders is er maar een klein deel gericht op de menselijke gezondheid.

Er is onlangs veel onderzoek gedaan naar de invloed van gebouwen op de menselijke gezondheid en het WELL-beoordelingssysteem is ontwikkeld om deze leemte op te vullen. Het vormt een aanvulling op de milieuclassificatiesystemen en biedt een bredere benadering van welzijn. Het stelt architecten en ontwerpers in staat meer aandacht te besteden aan gebruikers van gebouwen binnen hun project.

COVID heeft het belang van welzijn in een stroomversnelling gebracht; welzijn en duurzaamheid zullen de komende jaren de belangrijkste prioriteiten zijn in de wereld van acquisitie en ontwikkeling.

Vertel ons iets meer over het examen? Welke concepten kwamen aan bod die je bijzonder nuttig vond voor projecten met verlaagde plafonds?

De accreditatie is een onderzoeksproces dat zeven verschillende concepten onderzoekt: lucht, licht, comfort, mindset, water, voeding en fitheid. Lucht, licht, comfort en mindset waren de belangrijkste begrippen die relevant zijn voor verlaagde plafonds.

Lucht - dit was gericht op luchtkwaliteit en praktijken zoals het verminderen van VOS (vluchtige organische stoffen) in binnenruimtes. Met andere woorden: zorg er voor dat er geen schadelijke stoffen in het gebouw worden toegepast. Verlaagde plafonds kunnen hierbij helpen vanwege de lage emissienormen waaraan ze voldoen, zoals de M1-emissieklasse voor bouwmaterialen.

Licht - dit was gericht op lichtkwaliteit en verblinding. Ervoor zorgen dat we de juiste hoeveelheid licht in de kamer krijgen door de verschillende oppervlakken te gebruiken, zoals plafonds met een lichtreflectie van 80% of meer. Zodat we het punt bereiken waar we ons op ons gemak voelen en het biologische dagritme niet onnodig onderbreken. Verlaagde plafonds kunnen hier worden gebruikt om geweldige resultaten te behalen en tegelijkertijd de energiekosten te verlagen door de hoeveelheid kunstmatige verlichting, die nodig is in een ruimte, te verminderen.

Comfort - dit element was bijzonder relevant voor ons hier bij Rockfon. Als plafondfabrikanten focussen we ons op akoestiek en dit valt binnen het comfortconcept, dat kijkt naar intern gegenereerd geluid, akoestische planning, nagalmtijden, geluidsmaskering, geluidsreducerende oppervlakken en alle gebieden die te maken hebben met geluidsbeheer in de ruimte.

Mindset - dit element is gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid van gebruikers van een gebouw, door ze welkom te laten voelen in de ruimtes. Akoestische plafonds dragen bij aan het behalen van gestelde akoestische eisen door rustige, prettige ruimtes te creëren en de privacy te vergroten. Onze mindset is gericht op het naar binnen halen van de buiten, waardoor we ons beter verbonden voelen met de natuur. Een voorbeeld van hoe dit kan worden gedaan is door plafondeilanden in de vorm van bladeren toe te passen. Akoestiek is een aspect dat wordt behandeld in de WELL-standaard, gebruikers krijgen vragen over hun ervaringen na ingebruikname van een WELL gecertifieerd gebouw.

Was het onderzoek echt interessant en relevant?

Ja, dat was het zeker. Ze hebben echt gedoken in hoe deze elementen van toepassing zijn op de manier waarop het gebouw is ontworpen. Dus voor mij, met een grote interesse in welzijn en duurzaamheid, was het een logische volgende stap om deze inzichten over te brengen naar de bestekschrijvers waarmee ik werk. Het gaf specifieke informatie en advies over de eisen waaraan moet worden voldaan om een WELL-certificering voor een gebouw te krijgen. Bovendien ging het in op verschillende optimalisaties die kunnen worden doorgevoerd om iemand in staat te stellen van zilver naar goud of platina te gaan.

Wat vond je nog meer nuttig aan het programma?

Ik vind het leuk hoe het me een breed begrip van duurzaamheid in de bouwsector heeft gegeven. Het versterkte ook het feit dat akoestische plafonds (en wandpanelen) zoveel meer doen. Het is ook duidelijk dat WELL steeds belangrijker wordt, aangezien er 68 miljoen vierkante meter aan ruimte is, ofwel gecertificeerd ofwel wachtend op certificering.

Als iemand vragen heeft, hoe kunnen ze je bereiken?

Je kunt mijn gegevens vinden op de Specification Team-pagina of mij toevoegen op LinkedIn.